Historie sýru raklet sahá až do 16. století. Původem pochází tento pokrm z jihu Švýcarska z francouzsky hovořícího kantonu Valais a podle starých spisů, dochovaných v klášterech, již v roce 1291 Guillaume Tell jedl raklet.

Na švýcarských sýrech si pochutnávali již ve starém Římě pár století před našim letopočtem. Byly to malé bochníčky selského sýru, který byl prý předchůdcem nejslavnějšího švýcarského sýru - ementálu, jehož výroba je doslova alchymií.

O vzniku pokrmu Raklet existuje celá řada historek. Údajně jeden sedlák zapálil kvůli neshodám sousedovi dům. Soused však skladoval ve svém domě množství vyzrálých sýrů a jakmile se začaly bochníky vlivem horka tavit, jejich vůně zalila zakrátko celou vesnici. Z místa se stala zanedlouho sešlost labužníků a lidé se shodli, že tavící se sýr mazaný přímo na chleba je jedinečnou pochoutkou.

Jak vzniká kvalita?

Nejdůležitější surovinou pro výrobu sýru je kravské mléko a jako hlavní složka vytváří jedinečné tóny v jeho chuti. Ta se liší mimo jiné podle toho, kde jsou kravičky chovány, jaké horské květiny, byliny a další rostliny spásají a v jakém ročním období je sýr vyráběn. 



Švýcarské kravičky žijí v Alpských vysokohorských pastvinách, kde spásají různé druhy bylinek a pijí křišťálově čistou vodu z Alpských ledovců. Tuto vodu mimo jiné pijí také celebrity z celého světa a lidé, kteří se řadí do "vyšší společností". Znáte je například pod názvy Evian, Vittel nebo  Perrier. Také proto je kvalita a původ tohoto švýcarského produktu opravdu zaručena.

Sýr se vyrábí téměř po celém území Švýcarska. Každý výrobce se tak může pochlubit jedinečností a originalitou svého sýra. Hlavními oblastmi, kde se sýr vyrábí jsou Valais, Zentral-Schweiz, Ostschweiz a francouzský region Savoyen.


Statistiky

K vyprodukování 25 litrů mléka je potřeba 100 kg potravy a 85 litrů vody. Pro výrobu 1 bochníku sýra raklet je zapotřebí přibližně 70 litrů kravského mléka. Bochníky sýra o váze 5 - 6 kg zrají přibližně 4 - 10 týdnů a skladují se 3 - 5 měsíců.

Průměrně zkonzumuje každý obyvatel více než 2 kg sýru raklet ročně. Švýcarsko má téměr 8 milionů obyvatel, takže roční spotřeba přesahuje 16 milionů kilogramů sýru.